Seminář na téma Pověřenec pro ochranu osobních údajů

Seminář

Zveme Vás na seminář Pověřenec pro ochranu osobních údajů (GDPR). Cílem je připravit kandidáty na práci Pověřence pro ochranu osobních údajů, seznámit je se základy legislativy a základy ochrany při zpracování osobních údajů. Seminář je také vhodný pro další osoby, které jsou ve společnosti pověřené problematikou GDPR. Co účastník semináře získá Kompletní znění nařízení GDPR […]

Google ve Francii dostal pokutu 50 milionů eur za nedodržení pravidel GDPR

GDPR Google pokuta

Příčina, proč Google dostal pokutu od francouzského úřadu pro ochranu osobních údajů je zřejmá. Google měl totiž nutit uživatele do souhlasu se sběrem dat, aniž by ovšem nějak zřetelně uvedl, k čemu tato data potřebuje a k čemu je hodlá použít. Pokuta ve výši 50 milionů eur (1,1 miliardy korun) se zdá být hrozivá, ale […]

Tvrdý Brexit a GDPR

Brexit a GDPR

Již 13. září zveřejnila vláda Velké Británie (VB) technické poznámky k odchodu z EU bez dohody, takzvanému tvrdému Brexitu. V první řadě se Velká Británie zavazuje chránit osobní údaje i nadále v duchu přijaté legislativy, tedy i GDPR. Vláda VB provede potřebné legislativní změny v GDPR a v pravomocech v rámci EUWA. Základní pravidla, povinnosti […]

Asociace pověřenců pro ochranu osobních údajů

Asociace pověřenců pro ochranu osobních údajů

Již v dubnu bylo znát, že situace s pověřenci zvláště u veřejných správců bude velmi tristní, na trhu práce se objevilo mnoho a mnoho pověřenců, kteří vzešli z jedno či dvoudenních kurzů či seminářů. Řada těchto osob, mávajíce získaným certifikátem, aniž by aspoň z dálky viděli text nařízení, vydávalo a vydává řadu doporučení, která jsou […]

Osobní údaje kolem nás

Jak mají lidé uložená data

Před časem jsem na The Security Hub četl zajímavou statistiku ohledně osobních údajů, a jejich uchovávání. Protože máme určité zkušenosti s českými společnostmi, rozhodl jsem se tento průzkum přenést do našeho prostředí. Údaje dál budu sbírat, tak pokud se rozhodnete být dalším respondentem v anonymním průzkumu, můžete zde: A budu za to nejen já rád. […]

Kamery a GDPR

GDPR a kamery

Kamery jsou dnes všude kolem nás. Mají různý účel, technické provedení a sledují rozdílné věci. Mnoho z nás se zabývalo, v jakém vztahu jsou funkční kamerové systémy a GDPR. V článku se nebudeme věnovat kamerovým systémům, které spravuje ať už státní nebo městská policie ani systémům (mají výjimku ze zákona), a které si instalují fyzické […]

ÚOOÚ reaguje na nesprávné používání souhlasu

GDPR

Úřad pro ochranu osobních údajů upozorňuje v souvislosti s GDPR, že udělit souhlas se zpracováním osobních údajů je možnost, nikoli povinnost. Úřad reaguje na veliké množství žádostí o souhlas se zpracováním osobních údajů, s nimiž se v současné době obrací na občany řada firem, a dokonce i veřejných institucí, protože správci osobních údajů nepochopili principy […]

Jak si poradit se sběrem kontaktů po GDPR

emailing GDPR

Novinka v ochraně osobních údajů GDPR znesnadnila obchodníkům získávání e-mailových adres pro zasílání obchodních sdělení. Po 25. květnu, kdy nařízení vstoupilo v platnost, nejde například požadovat e-mail za e-book zdarma tak snadno jako dříve. Podobně nařízení ztížilo i další řadu dříve efektivních marketingových technik. Více na SOCIAL MEDIA NETWORK NEWS  

Devět kroků k zajištění souladu s GDPR okem právníka

GDPR

Ve článku můžete zjistit doporučený postup, jehož provedení při znalosti problematiky může vést k zajištění souladu s právní úpravou na ochranu osobních údajů (GDPR). Materiál se věnuje pouze případům, které podléhají právní úpravě na ochranu osobních údajů, a zaměřuje se na soukromé osoby nevykonávající veřejnou moc. Stranou tedy nechává například nakládání s osobními údaji pro […]

Jak poznám, jestli jsem správcem nebo zpracovatelem osobních údajů?

GDPR osobní údaje

GDPR vneslo do ochrany osobních údajů nové aspekty a pojmy. Důležité je, abyste věděli, zda jste správce nebo zpracovatel osobních údajů. Obecné nařízení na ochranu osobních údajů (GDPR) začalo být účinné 25. května 2018. Pro řadu organizací a firem to znamenalo nutnost úpravy dokumentů, interních směrnic, postupů a procesů, jak s osobními údaji nakládat. Abyste […]

Nařízení GDPR květnem nekončí

GDPR

Ba právě naopak. Nastavte správně procesy zabezpečení dat a vyhněte se sankcím! Nové nařízení Evropské unie ohledně správy osobních dat, tzv. General Data Protection Regulation (GDPR) je dnes často zmiňovaný pojem. Zavedení správné ochrany dat je aktuální otázkou pro podnikatele, firmy všech velikostí, banky, neziskové organizace a mnoho dalších subjektů. Samotné zavedení opatření ale nestačí. […]

Firmy u nás stále nejsou připravené na GDPR

GDPR

Firmy v ČR nestihnou vyhovět požadavkům GDPR, v úplném souladu s normou je odhadem méně než 20 % organizací v zemi. Nové nařízení o ochraně osobních údajů přitom začne platit již od 25. května 2018. Upozorňuje na to Jakub Kejval z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas. Správní pokuty za nesoulad s GDPR mohou být […]